Laugardagr – det er badedag i dag:)

Reklame | Gymgrossisten

Adidas//MetalShake//Star Nutrition Gear//Performa

Det er lørdag.  Det er fridag.  Det er deilig!!!  Ordet “lørdag” kommer faktisk fra norrønt, laugardagr.  Det betyr vaskedagen.  Og det er godt mulig jeg da fyller opp boblebadekaret i dag og legger meg oppi.  Det er deilig med et bad.

Ja, lørdag betyr altså “laugardagr”, vaskedag, og det antyder jo at man vasket seg i gamle dager også. Skjønt, til en viss grad foregikk vasking og bading umiddelbart etter at man ble født, og så kunne det gjerne drøye til etter at man var død, og liket skulle stelles før begravelse.  Jo, noen steder ble det et bad eller to i året, men sånn jevnt over var man ikke så ivrig med badingen i gamle dager.

Jeg er glad for at jeg lever i dag, og kan starte dagen med en deilig dusj. Jeg ville ikke vært bonde på 1700-tallet i Norge og vasket meg en gang i året maks, eller etter at jeg var død.  Jeg kunne vært romer.  Romerne hadde jo sine flotte romerske bad, men jeg kunne også vært viking.  Vikingene var nemlig glade i bade.

Populærkulturens forestilling om vikingene som noen skjettlugger med vond kroppslukt og dårlig hygiene som raste rundt og plyndret og voldtok er nok noe unyansert.  Vikingene drev også utstrakt handelsvirksomhet, og det finnes også mange holdepunkter i historisk kildemateriale som tilsier at vikingene var noen ordentlige jålebukker og kjekkaser. Ja, selve det norrøne begrepet “laugardagr” viser jo at de hadde sin vaskedag en dag i uka.  I år 907 inngikk vikinger en fredsavtale med det bysantinske riket, og fikk avtalefestet at de skulle ha ubegrenset tilgang til alle badeanlegg når langskipene deres la til i de bysantinske havnebyene.  Jeg synes det hørtes ut som en god avtale jeg:)  Munken John av Wallingford skrev i sin krønike at vikingene “hadde for vane – ifølge deres lands skikker – å stelle håret hver dag, bade hver lørdag, skifte klær ofte…” En persisk oppdagelsesreisende fra 900-tallet uttrykker overraskelse over den høye kvaliteten på nordboernes klær. Også den arabiske krønikeskriveren Ibn Rustah fortalte rundt år 1000 at vikingene var “renslige i tøyet” og bar de fineste klær.  Ja, en stund var moten røde eller blå ballongbukser. En kunne bruke pyntebånd av silke og tråder av sølv og gull. Armbånd, halskjeder og amuletter ble også brukt.  Mye farger og stæsj altså.  Ja, mange og enhver kunne sikkert ha funnet seg godt til rette i vikingtiden.

I mange vikinggraver er det dessuten funnet neglerensere, tannstikker og pinsetter.  Utsmykninger på gjenstander i Osebergfunnet, et rikt gravgods fra 834, viser for eksempel omhyggelig stelt skjeggvekst og frisyrer. På treskurd fra denne perioden er det funnet alt fra helskjegg til barter og bukkeskjegg. Felles for hårveksten er at den er omhyggelig pleiet og kjemmet.  Vikingene var opptatt av håret sitt.  Noen bleket det med sterk såpe, og i en periode var moten en slags omvendt “hockeysveis”, med lang lugg og kort bak. Frisyren er nevnt i et gammelengelsk brev, der en mann formaner sin bror om å følge angelsaksisk skikk, og ikke innlate seg på “dansk mote”.

Ganske lang lugg på han tøffe karen på bildet.  Han kunne nok vært viking!  Skribenter fra samtida har forresten ofte gitt vikingene et dårlig rykte, men kanskje har disse også ønsket å fremstille vikingene i dårlig lys, av ren sjalusi, for det er mye som taler for at vikingene var populære blant damene nedover kontinentet.  Når vi vet at europeerne flest vasket seg en eller to ganger i året, vil jeg tenke at det kanskje ikke er så rart at damene falt for en renslig, velstelt og velduftende viking som bevilget seg lange bad og hadde et velstelt ytre samt frisyre. Munken Wallingford skrev: “De beleiret de gifte kvinnenes dyd og overtalte døtre av selv fornemme menn til å bli deres friller”.

Ja, jeg nevnte at vikinger inngikk en avtale med det bysantinske riket om tilgang til alle badeanleggene.  Få år etterpå møtte forresten den arabiske utsendingen Ibn Fadlan en gruppe vikingkjøpmenn ved elven Volga.  Araberen la merke til at en slavejente hentet et fat vann hver morgen.  Hun ga det til vikingen, som både vasket og kjemmet håret ned i karet. Deretter snøt han nesen og spyttet i det. Da vikingen var ferdig, bar slaven vaskefatet rundt til resten av gjengen, som gjorde det samme!  Vel, vel, skulle tidsmaskinen stå der klar, tenker jeg at jeg likesågodt lar den stå i fred, lar vikingene hvile i fred og holder meg hjemme i det herrens år 2021, og tapper vann i boblebadekaret.

Noen hundre år etter vikingenes storhetstid gikk imidlertid bading og hygiene fullstendig av mote.  Ja, på 1500-tallet begynte leger faktisk å spre ideen om at vann kunne føre til pest.  Jeg tar likevel sjansen på å legge meg ned i badekaret i dag – ikke merket noe til symptomer på pest ved tidligere bad og satser på at den holder seg unna fremover også:)

Hyggelig at du er innom bloggen min på besøk.  Velkommen tilbake:)

https://www.facebook.com/700795900/videos/1204479193298795/

Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden:  https://www.facebook.com/groups/1036027650336772

Blogginnlegg om livet i Penthouse Månetoppen 38d:  https://allansverden.no/page-9/?pagelayer-live=1

Min hjemmeside:  https://allansverden.no/

(Kilde:  artikler fra historienet.no)

Produkter fra Sephora:

Fuktighetskrem – Olehenriksen Peptide Boost Moisturizer

https://c.mtpc.se/tags/link/3285717

Haircare Kit fra Ouai:

https://c.mtpc.se/tags/link/3285854

Produkter fra Babyshop:

Grå, svart Fox 5 Complete barnevogn fra Bugaboo:

https://babyshop-no.mtpc.se/3285862

Svart Pebble 360° babystol fra Maxi-Cosi:

https://babyshop-no.mtpc.se/3285865

Produkter fra Nelly:

Vattert jakke fra Carhartt WIP:

https://nelly.mtpc.se/3285869

Trenchcoat fra Only:

https://nelly.mtpc.se/3285872

Produkter fra Nordic Nest:

Kay Bojesen Songbird Kay

https://nordic-nest-no.mtpc.se/3285875

Kay Bojesen Songbird Sunshine

https://nordic-nest-no.mtpc.se/3285877

Få litt brunfarge!  Prøv selvbruning uten å utsette deg for de farlige UV-strålene.  Test ut Tannrevel Pro.  Nå på tilbud 974.- (før 1299.-).  Se:  https://c.mtpc.se/tags/link/2935837

Klikk her for å sammenligne strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt.  Strømkalkulatoren elskling.no hjelper deg å finne den strømavtalen som passer akkurat deg best.

Sjekk supertilbud!  70%!!  Lekker skjortejakke fra Gina Tricot.  Før kr. 499.-, nå kr. 149,70.

https://gina-tricot-no.mtpc.se/2955237

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg