Allan prøver å lage tidenes kjedeligste blogginnlegg!!!

Reklame | Gymgrossisten

Gorilla Wear//Gorilla Wear//Gorilla Wear//Gorilla Wear

Begynnelsen på et nytt år kan også være starten på noe nytt, for min del livsstilsendring med mer trening og sunnere mat, men for andre kan det også være starten på en ny studieperiode eller nytt studieår.  Og i den forbindelse tenkte jeg at jeg skulle prøve å dele noen tips om studieteknikk, tiltenkt altså for dere som driver på med studier og går på skole:)  Jeg tror dette innlegget antakeligvis kommer til å bli tidenes mest kjedelige blogginnlegg, noensinne, og så jeg da som driver og tuller og tøyser på denne bloggen min for det meste av tiden. Men jeg lover at hvis dere ikke har kjedet dere ihjel etter å ha vært innom allansverden i dag, så lover jeg at det at det skal bli mer tull og tøys i morgen, for da skal jeg fortelle vitser, ja, det er nå hvis dere i det hele tatt noen gang kommer til å logge dere inn på allansverden etter i dag!  Men jeg har noen fantastiske vitser på lager til i morgen, så håper noen er her i morgen også.  I morgen blir det gøy å være på allansverden:)  Men la oss nå gå igang med tidenes kjedeligste og tørreste blogg-innlegg ever, la oss få det overstått!!!

Studieteknikk!  Ja, vi tenker vel da gjerne på teknikker og arbeidsformer som vi kan bruke for å huske bedre og optimalisere læringen.  Og her er min erfaring at hver og en har ulike preferanser for hvilken læringsform en har mest utbytte av, og hver og en har sine individuelle måter å lære på.  Noen sier de kan lese og huske samtidig som de sitter med en øreplugg og hører på musikk.  Ære være de!  Jeg er tunglært, og jeg må ha det dørge stille hvis jeg skal sitte og huske det jeg leser, og jeg må gjerne også notere underveis, og gjerne lese høyt for da husker jeg bedre.  Likeledes må jeg ha det stille hvis jeg skal skrive noe fornuftig på bloggen. Jeg sliter med å få skrevet noe fornuftig hvis det er bråk og kaos rundt meg. Men likeledes hadde vel Hamsun og Hemingway også sine skriveværelser, og de likte heller ikke bråk og kaos rundt seg, og sånn er det vel med mange store skribenter (kremt kremt).  Vi er alle forskjellige og har ulike måter vi lærer best på!  Det er lurt å tenke gjennom og erfare hvilken teknikk eller arbeidsform som passer best for en!

Ellers finnes masse studietekniske tips hvis en tar et søk på google eller på youtube.  Det er en jungel der ute av ideer og tips på det store internett.  Det er neppe fruktbart å prøve ut alt mulig rart, men tenke gjennom hvordan en selv best lærer, og gjøre valg av teknikker ut fra det.  Det trenger neppe være det mest fancy og flotte, og så må en være forberedt på at det kan være kjedelig å lære seg noe og huske noe.  Men det er ikke farlig om ting er kjedelig.  Det er bare bra, for hvis alt skal være artig hele tiden, blir det nesten ikke noe igjen som er artig til slutt.  Vi må gjøre kjedelige ting også, slite og streve litt, slik som dere gjør når dere leser dette innlegget om studieteknikk altså.  Så vil ting bli bedre. Blir jo vitser i morgen, og det blir jo gøy, hvis vitsene er bra vel og merke!  Altså, vær forberdt på å slite og streve litt, stå i det kjedelige, det blir bedre!

Jeg synes psykolog Ronald Grini har noen veldig bra tips for hva en kan gjøre når en studerer, skal huske bedre og forberede seg til eksamen!

  1. Sett opp en kalender, med timeplan for dagene som gjenstår før eksamen.  Fordel pensumsidene på antall dager.  Husk å sette av tid til hvile!
  2. Hvis du har mye pensum igjen, er det bedre å skaffe seg en oversikt, fremfor å lese side etter side.  Finn ut hva bøkene handler om i store trekk.
  3. Skriv korte sammendrag over det viktigste, eller bare presise stikkord om ulike emner, som om det var jukselapper du kan ta med på eksamen.
  4. Hold forelesninger for en tom stol etter endt studieøkt.  Forklar i enkle ord og vendinger hva du studerer, fortell om det du nettopp har lest.
  5. Tegn en boks midt på et ark og skriv inn bokens tittel.  Tegn streker i stjerneform til bokser, der du skriver inn titlene på alle kapitlene.  Fra hver kapittel-boks tegner du streker til nye bokser.  Der setter du inn overskriftene på alle underavsnitt i kapitlet.  Du kan fortsette å skrive inn de momenter som du mener bør være med, som figurer og mønstre.  Bruk gjerne ulike farger på bokser og linjer – slik bretter du ut boken visuelt.  Ikke tenk på at det skal være pent og systematisk, viktigere er det at det er personlig og fantasifullt.              (Kilde: Psykolog Ronald Grini, NTNU, i VG 15. mai 2000)

Jeg liker disse fem punktene.  Har fulgt mye av disse prinsippene når jeg selv har studert, og det har hjulpet meg mye:)  Har gjerne holdt foredrag høyt for en tom stol når jeg har forberedet meg til eksamen, altså snakket høyt, for da husker jeg bedre, og har selvsagt passet på at ingen har sett eller hørt  meg, og således trodd at det nå har bikket over for meg der jeg står og snakker til den tomme stolen.  Men jeg husker bedre når jeg leser eller forteller høyt.  Det er vel ofte slik at når en lærer holder foredrag for elevene sine, er det kanskje læreren som lærer mest, gjennom å være aktiv i læringsprosessen, mens det kan være varierende hva elevene har fått med seg bare ved å sitte og høre på:)

Lykke til med studiene dere som studerer!  Kom gjerne innom allansverden i morgen og les noen vitser.  Dere fortjener det hvis dere har klart å pløye dere gjennom dette innlegget om studieteknikk.  Ha en fin onsdag og glem nå ikke lillelørdagsgrøten til middag i dag!

Dagens middagstips…

 

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg