Hvem skriver best om menneskesinnets irrasjonelle mekanismer?

Reklame | Gymgrossisten, Sephora, Babyshop, Nelly, Nordic Nest og Gina Tricot

Gorilla Wear//Gorilla Wear//ICANIWILL//ICANIWILL

Det er kanskje vanskelig å forestille seg, men det finnes de som kan skrive enda bedre enn oss bloggere!  Ja, tro det eller ei!  En av de (ytterst svært få) som har en enda bedre penn, eller i alle fall en like god, enn både meg selv, kjerringa, bunnyen og oss andre toppblogggere inne på blogg.no er Knut Hamsun!  I dag skal dere få et boktips, en bok jeg vil anbefale til dere, og det er en bok av den store forfatteren himself!  Ikke meg, nei, jeg tenker jo på Knut Hamsun og hans gjennombruddsroman “Sult”.

Dette er forresten en “bok”

Knut Hamsun var ikke alltid en stor forfatter, men det var med “Sult” han slo gjennom, i 1890.  Før dette var Hamsun en fattig ung mann som prøvde å livnære seg som forfatter i Kristiania, “denne forunderlige byen som ingen forlater før han har fått merker av den”, som Hamsun skriver i romanen, som nok delvis kan ses på som selvbiografisk:)  Skjønt, “Sult” var ikke en roman i følge Hamsun.  Det var forresten heller ikke en blogg, men Hamsun insisterte på at “Sult” var en bok.  Hamsun skrev til litteraturkritiker Georg Brandes:  “Min Bog maa ikke betragtes som en Roman. Der er nok af dem, som skriver Romaner, naar de skal skrive om Sult – fra Emile Zola til Kielland…Og er det Mangelen paa det Romanagtige, som kanske gør min Bog monoton, saa er jo det bare en Anbefaling, eftersom jeg simpelthen havde bestemt mig til ikke at skrive en Roman.”  Ok da.  Høres nå for en enkel blogger ut som dette var litt kverrulantgreie å henge seg så opp i hva man skal kalle denne greia han hadde skrevet, og Hamsun var jo da også et sammensatt menneske, og vi vet jo at han senere skulle komme til å “feile” politisk med sine nazistiske sympatier og slikt, men sånn sett så er jo vi mennesker ikke perfekte noen av oss, men akkurat når det gjaldt å skrive, og å skildre mennesker, menneskesinn, relasjoner mellom mennesker, miljøer og samfunn, er det vel ikke mange som gjør dette bedre enn Knut Hamsun, selv ikke meg, den o store prominente toppbloggeren og fremtidige bloggkongen!!!  Det finnes vel knapt større forfattere enn Hamsun!  Og det hele begynte med “Sult”.  

I boka blir vi tatt med til Kristiania på slutten av 1800-tallet, Oslo i dag altså, men Kristiania var selvsagt ganske annerledes enn slik Oslo fremstår i dag.  Og det var her jeg-personen i boka gikk rundt og sultet mens han prøvde å skape seg et levebrød som forfatter.  Fattigdom og sult gjør livet vanskelig, og Hamsun skildrer mennesker som lever i et mentalt grenseland der det irrasjonelle, ufornuftige sjelelivet får friere spillerom.  Og det hadde i liten grad vært gjort før, dette med å sette irrasjonelle lag av menneskesinnet i sentrum, så når Hamsun gjorde dette med “Sult”, så varslet det på en måte et brudd med det som hadde vært vanlig i litteraturen frem til da, og en overgang til det 20. århundre der forfatterne ble mer obs og interessert i menneskesinnet og dets irrasjonelle og følelsesmessige mekanismer.  Høres tørt og kjedelig ut kanskje, men Hamsun skriver jo så bra, han skildrer så bra, at jeg vil anbefale alle å lese “Sult” og bli med inn i Hamsuns fantastiske verden.

“Sult” er ikke så veldig gøy lesning.  Alt er ikke så trist og dystert og jævlig som hos Dostojekvskij, men samtidig ikke like artig og gøy og lystbetont som i allansverden.  Er noe sånn midt i mellom….dog nærmere Dostojevskij vil jeg si!  Vil du ha det gøy, kan du heller bli med inn i allansverden, men besøker du Hamsuns univers først, blir allansverden etterpå bare enda mer fantastisk og artig!  Jeg tror jeg skal skrive om mer gøyale ting i morgen.  Jeg har i alle fall ingen planer om å utforske menneskesinnets irrasjonelle og følelsesmessige mekanismer.  Det kan det fort bli bare fjas av om jeg skulle prøve på, så det er best at andre får ta seg av nå som Hamsun ikke lenger er her (Kilde:  Wikipedia).

Ha en fin dag.  Hyggelig at du er innom bloggen min på besøk.  Velkommen tilbake:)

Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden:  https://www.facebook.com/groups/1036027650336772

Blogginnlegg om bøker og film:  https://allansverden.no/page-17/?pagelayer-live=1

Oversikt over alle mine blogginnlegg, inndelt etter emne:  https://allansverden.no/page-6/

Min hjemmeside:  https://allansverden.no/

Produkter fra Sephora:

Fuktighetskrem – Olehenriksen Peptide Boost Moisturizer

https://c.mtpc.se/tags/link/3285717

Haircare Kit fra Ouai:

https://c.mtpc.se/tags/link/3285854

Produkter fra Babyshop:

Grå, svart Fox 5 Complete barnevogn fra Bugaboo:

https://babyshop-no.mtpc.se/3285862

Svart Pebble 360° babystol fra Maxi-Cosi:

https://babyshop-no.mtpc.se/3285865

Produkter fra Nelly:

Vattert jakke fra Carhartt WIP:

https://nelly.mtpc.se/3285869

Trenchcoat fra Only:

https://nelly.mtpc.se/3285872

Produkter fra Nordic Nest:

Kay Bojesen Songbird Kay

https://nordic-nest-no.mtpc.se/3285875

Kay Bojesen Songbird Sunshine

https://nordic-nest-no.mtpc.se/3285877

Sjekk supertilbud!  70%!!  Lekker skjortejakke fra Gina Tricot.  Før kr. 499.-, nå kr. 149,70.

https://gina-tricot-no.mtpc.se/2955237

3 kommentarer
  1. Hamsun var utvilsomt en enormt stor forfatter! Han ble jo tross alt for et verdensnavn å regne til selv med den ødeleggelsen Nazi-sympatiene hans hadde på renommeet!
   For meg personlig, så blir det rett og slett litt for tungt å lese med det gamle språket.. Da er jeg faktisk avhengig av at det er en engelsk utgave tilgjengelig, da engelsk har holdt seg langt mer stabilt, for å si det sånn. Men samtidig, er det jo like fullt å foretrekke å lese norske forfattere på norsk som jeg syntes det er å lese de engeske på engelsk, så.. Skulle ønsket de kunne gi ut versjoner av slike gamle storheter som f.eks Hamsund i moderne språkdrakt, for da ville de garantert bli lest av mange flere! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg