Et blogginnlegg om marsipan!

Marsipan hører med til advent og jul.  Så da er det vel bare på sin plass at dagens innlegg i allansverden skal handle om marsipan, nå som det jo er adventstid.  Marsipan er jo godt å spise, kanskje ikke for mye, for er en del kalorier og sukker og denslags i marsipan, og tror Fleksnes en gang skal ha sagt noe som at hvis man spiser marsipan, så må man mo(r)sjonere, og det kan jo sikkert være greit det også, i alle fall hvis man spiser masse marsipan.  Marsipan er forresten laget av malte, skåldete mandler og melis, med litt eggehvite.  Hjemmelaget marsipan er gjerne laget av fifty fifty med mandler og sukker, mens butikk-marsipan inneholder gjerne mer sukker, i alle fall ifølge hun google.  Så da kan det sikkert være greit å mosjonere litt også hvis man skal spise masse marsipan, og hvis man har slike treningslyster.

Men man kan også gjøre andre ting med marsipan før man spiser den, man kan lage figurer av marsipan, og ha konditorfarger på.  Gøy adventsaktivitet nå før jul:)

Visste dere forresten at marsipan dukket opp på markeder i Europa på 900-tallet?  Jo, den gjorde faktisk det i følge en artikkel om marsipan fra Nettavisen.  Man antar her at marsipanen kom fra den arabiske verden, via Tyrkia og Midtøsten, men opprinnelig derfra Kina, der man antar at mye annet rart også kom fra, men det er også andre igjen som mener at marsipanen oppstod i byen Toledo i Spania.  I alle fall likte mennesker i gamle dager marsipan, og marsipan ble populært, men også dyrt.  Vanlige, alminnelige mennesker hadde ikke råd til å kjøpe marsipan, og marsipan ble gjerne noe som de høyt på strå kunne kose seg med, konger, adel og bloggere vil jeg anta.  Og man antok med marsipanen, som man antok med mye annet rart i gamle dager, at den hadde helsefremmende egenskaper, og marsipan skulle visstnok hjelpe mot søvnløshet.  Hvem vet om det er noe i det?  Jeg har i allle fall ikke testet det ut, i alle fall ikke sånn vitenskapelig!

Selve ordet marsipan kommer i følge han google fra det italienske “marzapane”, som betyr “godteriboks”, igjen avledet fra middelalderlatin “matapanus”, som da betyr “liten boks”.  Det var det sikkert ikke alle som visste, men nå vet dere det.  Alltid kjekt å vite.  Spanjolene har forresten sin “Mazapan” som er hardere enn den tyske marsipanen, men det er den tyske marsipanen vi her i Norge har tatt til oss.  Den ble laget i Lubeck og det er herfra det kjente marsipanmerket “Nideregger” kommer fra.  Skulle man ha et blogginnlegg om marsipan, kommer man vel ikke utenom marsipangrisen.  Den kom til oss også fra Tyskland opprinnelig.  Andre steder i Europa er derimot marsipan formet som frukt mye mer vanlig, men marsipangrisen er liksom vår.  Og den har vært vanlig lenge her hos oss.  Mange bruker den som premie til den som finner mandelen i julegrøten, akkurat som vi gjør her i bloggervillaen på lillejulaften…

Det er ikke alle som kan spise juleribbe i jula, for eksempel jøder og muslimer.  Men marsipangrisen er et svin som faktisk både jøder og muslimer kan spise, og det burde de faktisk gjøre mer av, kose seg med en marsipangris i lag istedenfor å være uvenner og krige og slåss slik de holder på med der nede i Midtøsten.  At marsipangrisen kan være noe de kan enes om er ok å spise er i alle fall noe som kunne tenkes å virke samlende for den der gjengen der nede.  Dog er jeg redd for at de raskt kunne ha begynt å krangle og krige om hvorvidt marsipangrisen er god eller ikke, for det kommer jo an på om man liker marsipan, og det kan godt være at det igjen bare hadde økt konfliktnivået.  Er kanskje like greit at vi bare beholder marsipangrisen her hjemme hos oss. Men her hjemme kan i alle fall også jøder og muslimer kose seg med marsipangris på julaften, og så kan vi andre spise ribbe.

Dere får kose dere med litt marsipan og ha en fortsatt fin advent:)  Hyggelig at du besøker bloggen min.  Velkommen tilbake!

Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden:  https://www.facebook.com/groups/1036027650336772

Blogginnlegg om jul:  https://allansverden.no/page-16/?pagelayer-live=1

Oversikt over alle mine blogginnlegg, inndelt etter emne:  https://allansverden.no/page-6/

Min hjemmeside:  https://allansverden.no/

Allansverden på Zezam:  https://zez.am/allansverden

2 kommentarer

    1. Fin marsipan, fargerik og fin 🙂 Sikkert gøy å lage, hvis man orker holde på med sånt 😀 Ikke lat-makken her nei 😀 (Hr Frodith er finnmarking, så jeg vet hva en makk er :-D) Jeg tror nok mange som ikke spiser svin ville satt pris på at marsipanen hadde en annen form en svin også faktisk. Heller en blomst eller noe annet nøytralt 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg