Hjemmelaget sylterull:)

God morgen!  Det er tirsdag 7. desember.  I dag blir det matblogging for alle pengene.  Vi skal lage julemat, fra bunnen av, på allensverden.  Ja, du hørte riktig, julemat fra bunnen av, presentert av bloggeren Allan Kristensen (en gang nr. 14 på topplista til blogg.no).  På allansverden tar vi kvantesprang innenfor den kulinariske verden og mat-tilberedning, fra lillelørdagsgrøt for noen uker siden, til i dag når jeg nå skal fortelle dere hvordan dere skal lage hjemmelaget sylterull.  Og det er faktisk ikke tull. Vi lagde sylterull i helga, og nå skal dere få høre hva vi gjorde.  Egentlig ikke så vanskelig, kan man vel si for å være litt pedagogisk, og ikke ta motet fra en stakkars blogg-leser, men dette er noe mer komplisert enn lillelørdagsgrøt – dog det meste er mulig bare en har en godt forklart oppskrift og beskrivelse av tilberedningen.  Alltid greit med en oppskrift som er klar, kort og konsis!  På med kokkehatten – så, er vi straks klar!

Ja, det er meg på bildet, ikke han “kokkejævelen”, men etter å ha vist dere hvordan man lager hjemmelaget sylterull, er det godt mulig jeg må få meg kokkelue med innskript “allansverden”.  Nok prating – nå må jeg vel faktisk komme i gang med å fortelle hvordan man lager denne berømmelige sylterullen som jeg driver og prater så mye.  Ok!  Vi går i gang, ingen vei tilbake nå – følg nøye med:)

1. Kjøp ei tynnribbe.  Jeg kjøper tynnribbe uten ben.  Det er enklest slik.  Da slipper vi å ta ut bena med skarp kniv, og skjære langs sidene av benet.  Slik kan kokkejævelen og Hellstrøm få holde på med.  Allan kjøper benfri ribbe.  Rambo-kniven kan jeg bruke senere under tilberedningen av sylterullen.  Jeg sparer den til når jeg virkelig trenger den.  Det gjorde jo Rambo også!  Han brukte den ikke i tide og utide.  Det er forresten en ribbe man lager sylterull av, så det er sagt, så altså sylterullen er ikke noe eget dyr som vandrer rundt oppe på fjellet, og som man kan jakte på, hvis det var noen lillelørdagsgrøt-kokker som trodde det.  Det blir altså sylterull av en ribbe, men det er viktig at ribba er, eller blir, benfri før man går videre.

2. Neste steg i tilberedningsprosessen er å lage en krydderblanding og ha den liggende klar.  Krydderblandingen bør bestå av salt, pepper, nellik, allehånde, sukker, ingefær og gelatinpulver.  Hvor mye?  En liten teskje av det meste sånn cirka, men gjerne litt mer salt, kanskje opptil 4 spiseskjeer.  Dette blir en salig blanding – rør godt rundt:)

3. Nå endelig skal Rambo-kniven brukes!  Om du ikke har Rambo-kniv kan du også bruke en kokkekniv eller kjøkkenkniv, eller samekniv eller annen type kniv, bare den er sånn noenlunde skarp.  Skjær deg godt inn i ribba på langs fra to motgående sider, men ikke så langt inn at kjøttet ikke henger sammen.  Strø krydder og gelatinblanding inn i kjøttet.  Brett det hele sammen slik at svoren fra begge sider møtes.  Nå skal du ha fått en slags rull av ribba!  Men vi er ikke ferdige ennå, ikke på langt nær, for nå begynner vi å nærmes oss det spektakulære og kule når det gjelder å lage sylterull.  Du har nå en slags rull av ribba etter å ha maltraktert den med kniv, rullet og krydret, og nå skal du tre rullen gjennom et femtoms plastrør, og når det kommer gjennom, holder du et rullnett klart og fanger ribberullen inn i nettet.  Og knyt nå godt sammen!!!  Ethvert møblert hjem har selvsagt et femtoms plastrør liggende, men om du ikke har, kan du sikkert få tak i et hos din lokale rørlegger.  En rørlegger har sikkert noe slikt liggende, som de bruker til et eller annet, men jeg vet ikke om jeg ville ha ivret etter å fortelle rørleggeren at jeg skal bruke røret til å lage sylterull.  Det er ikke sikkert det er så vanlig å bruke slike plastrør i forbindelse med matlaging, men uansett, du må ha et slikt plastrør eller noe sånt, og det kan jo hende at kokkejævelen eller Hellstrøm har et kokkerør eller sylterull-rør, men et plastrør fra rørleggeren duger i massevis:)

4. Hvis du nå har fått rullen i nettet og knyttet godt sammen, er vi klar for koking.  Sylterullen skal ligge til koking og trekking halvannen time.  Hiv oppi litt        gulrøtter, løk og helpepper.  Ha også oppi litt laurbærblad – det ser så profft og kult ut med laurbærblad synes jeg, og jeg bruker laurbærblad til mye rart, dog ikke til lillelørdagsgrøt:)

5. Finn frem sylterull-pressa.  Den som har kokkejævel-lue, har selvsagt også en sylterull-presse. Det er en selvsagt ting.  Sylterullen bør ligge i press på ca. 6 kilo natta over.  Om du ikke har en slik presse, kan du  låne minitartyrhunden vår Picasso.  Han er ca. 6 kilo og kan da ligge oppå sylterullen natta over (såfremt han ikke spiser den opp).

6. Vi lagde sylterullen lørdag, la den i press lørdag kveld, og søndag tok vi den opp og la den i saltlake. Til saltlaken bruker vi 4 liter vann, 5 dl grovsalt og 6 ss sukker.  Ikke glem laurbærbladene!  Hiv noen oppi saltlaken:)

7. Sylterullen skal nå ligge og godgjøre seg noen dager.  Vi skal ta opp vår etter ca. 5 dager og sjekke om den er salt nok. Da deler vi den opp og smaker.  Er den for lite salt, kan den ligge i saltlake litt til, og man kan ta daglige smaksprøver inntil man blir fornøyd med sylterullen.  Vipps, så har vi altså laget sylterull, og det her på allansverden!

Nå blir det altså hjemmelaget sylterull til jul, og det er jo så godt.  Begynner for alvor å glede meg til jul nå.  Er det forresten noen som lurer på hvordan det går med rampenissen vår?  Jeg husker i filmen om tante Pose, så var hovedpersonen oppe om natta og forsynte seg av julekakene. Hjemme hos oss er det derimot rampenissen som er oppe om natta og smaker på julekakene.  Han har visst forsynt seg av noen sjakkruter i natt.  Det går fint!  Hvis han derimot er oppe og eter opp sylterullen, blir det bråk!!!

Mot helga skal vi ta opp sylterullen og smake.  Gleder meg til helga!  Prøv dere gjerne på å lage hjemmelaget sylterull til jul.  Det er tidsnok å begynne denne uka og ha den klar til jul.  Husk å stikke innom rørleggeren og få tak i et femtoms plastrør på forhånd:)  Ha en fin tirsdag!

Et lite tips:  Hvis du ikke liker sylterull, men heller foretrekker lillelørdagsgrøt, med eller uten laurbærblad – her finner du oppskriften på lillelørdagsgrøt:  https://allansverden.blogg.no/dagens-middagstips.html

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg