Reklame | Nordiska Galleriet, Iviskin og Neatsvor
Endelig kjære blogglesere! Det er slutt på fjaset!! I dag skal jeg blogge om noe seriøse saker, i alle fall prøve. Det skal handle om kontrafaktisk historie, så fjernt fra fjas og tull og tøys som det vel er mulig å komme. Det skal dog ikke bli noen vane, at jeg skal blogge om kontrafaktisk historie, og jeg regner med at jeg er tilbake med noe sedvanlig fjas på bloggen allerede i morgen. Så alt blir ved det gamle, fjas fra i morgen igjen altså, men i dag kontrafaktisk historie!!!
Hva hadde skjedd dersom jeg ikke hadde begynt å blogge høsten 2021? Det er alltid vanskelig å si hvilken retning historien ville tatt dersom en historisk hendelse hadde gått annerledes, som for eksempel at jeg ikke hadde begynt å blogge. Det er nærliggende å tro at jeg da fremdeles hadde vært et helt vanlig, alminnelig menneske hvis jeg ikke hadde begynt med denne bloggingen, og ikke en slik o stor prominent toppblogger og skjønnhetsblogger og bloggkonge som jeg jo har blitt, ikke minst i egne øyne.
Det kan være spennende å fabulere rundt hvordan historien ville utviklet seg dersom man endrer en historisk hendelse, fabulere rundt dette med kontrafaktisk historieskriving som det så fint heter. Hva ville skjedd dersom dersom jeg ikke hadde begynt å blogge? Hvordan ville Norge da sett ut? Hvordan kunne Norge sett ut uten birkebeinerne. Hva om Hitler hadde vunnet krigen? Historien er full av muligheter, der mange muligheter aldri ble realisert. Historien er ikke gitt en gang for alle. Våre valg og handlinger har konsekvenser.
Hvordan ville for eksempel invasjonen av Norge utviklet seg dersom “Blucher” ikke hadde blitt senket natt til 9. april 1940? Og det kan jo passe å fabulere litt rundt akkurat det spørsmålet i dag, siden det jo er 9. april i dag, og det var på denne dagen i 1940 tyske tropper angrep Norge. For oss som lever i Norge i dag, så er krig noe fjernt som de aller fleste av oss ikke har noe forhold til i grunnen bortsett fra at vi hører om det på nyheter rundt omkring, men for de som levde i Norge 9. april 1940 ble krig noe virkelig, og mange måtte ta vanskelige valg som ville få konsekvenser på den ene eller den andre måten.
Birger Eriksen, 59 år, opprinnelig fra Flakstad i Lofoten var en av disse som stod overfor et svært vanskelig valg om morgenen 9. april 1940, et virkelig dilemma. Oberst Birger Eriksen var kommandant ved Oscarsborg festning, og hadde fått meldinger fra Oslofjord festning om at ukjente skip hadde unnlatt å stoppe for varselskudd, og fortsatt nordover forbi festningen i nattens mulm og mørke, med kurs for Oscarsborg. Instruksen til Birger Eriksen ville i utgangspunktet være å fyre med skarp ammunisjon når skipene ikke tidligere hadde stoppet for varselskudd, men reglene var også klare på at det skulle innhentes tillatelse fra kommanderende admiral før det ble skutt med skarpt, og dilemmaet til Birger Eriksen var at det var ikke tid til å konsultere Oslo for å få innhentet denne tillatelsen. Og man skyter ikke med skarpt i tide og utide, i alle fall ikke i fredstid som det tross alt fortsatt var. En avgjørelse måtte tas raskt! Og en enkel avgjørelse kan det ikke ha vært for Birger Eriksen der han stod i tåken på Oscarsborg, uten informasjon hva som egentlig befant seg ute på sjøen. Det var en stor avgjørelse å ta for en mann som var et halvt år unna pensjonsalder. Mange tanker må nok ha sirklet rundt i hodet til Birger Eriksen denne tidlige morgenen, ulike scenarier hva som kunne skje hvis så og hvis ikke. Man kan tenke seg at han ville ha drøftet dilemmaet med sine underoffiserer(?), og det kan ha vært ulike meninger hva som burde gjøres(?), men til syvende og sist var det kommandantens avgjørelse og ordre ene og alene! Mye stod på spill for Birger Eriksen personlig. Det handlet om ære eller vanære, liv eller død, krigshelt eller krigsrett. Beslutningen til Birger Eriksen ville få konsekvelser for han selv og historiens gang hva den enn ville bli, og ordren lød…
“Visst fanden skal der skytes med skarpt. Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!”
Og klokken 04.21 om morgenen 9. april ble det så avgitt ild mot det som befant seg ute på havet. Et skip ble truffet, et skip som skulle vise seg å være den tyske krysseren “Blucher”. Tragedie for menneskene om bord. Mange døde naturlig nok, og kanskje tok livene for deres pårørende igjen en annen vending enn om de hadde fått tilbake en far eller en sønn eller en ektemann eller kjæreste. For Norge som nasjon fikk senkingen av Blucher konsekvenser for det som videre skjedde under tyskernes angrep på Oslo. For dette angrepet ble forsinket med senkningen av Blucher, og det gjorde det mulig for konge, regjering og Storting å komme seg i sikkerhet, og for Norges Bank å få evakuert gullbeholdningen. Så kan man fabulere rundt hva som ville skjedd hvis Birger Eriksen ikke hadde landet på den beslutningen han landet på. Ting kunne blitt annerledes. Antakelig kom hans avgjørelse til å bli historisk viktig for vårt monarki og demokratiske styresett. Historien er full av muligheter, der mange muligheter aldri blir realisert, og alt er ikke gitt en gang for alle. Menneskers valg og handlinger har konsekvenser.
Ha en fin dag. Hyggelig at du er innom bloggen min på besøk. Velkommen tilbake:)
Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden: https://www.facebook.com/groups/1036027650336772
Les flere intellektuelt oppbyggende blogginnlegg (som det dessverre ikke er mange av): https://allansverden.no/page-14/?pagelayer-live=1
Oversikt over alle mine blogginnlegg, inndelt etter emne: https://allansverden.no/page-6/
Min hjemmeside: https://allansverden.no/
Allansverden på Zezam: https://zez.am/allansverden