Reklame | AktivVInter, CURLI og QKC
Fytterakkern for en drittjobb!!! Nei, det er ikke min kommunale jobb jeg snakker om. Så ille har jeg det vel ikke tross alt, selv om det er blåmandag titt og ofte og det ser aldri ut til å være en ende på disse blåmandagene som hele tiden kommer og akk og ve og huff og stønn. Men det er de som har det verre, og det er de som har hatt det enda verre enn verst. Og i gamle dager var det noen som virkelig hadde det enda verre enn verst. For allting var ikke så mye bedre før, og akkurat det kan du lese mer om her, og noen yrkesutøvere hadde virkelig trasige og tøffe dager og blåmandager året rundt egentlig. Og verst av alle var det antakelig for rakkeren. For å være rakker var faktisk et yrke i gamle dager, og det var det verste, det aller verste, det som ingen ville ha!! Fytterakkern for en drittjobb det må ha vært!!! Jeg tror nok jeg ville ha gjemt meg bak et tre hvis noen var på jakt etter å finne noen til å være rakker!!!
Å være rakker var såvisst ingen dans på roser, eller noen gåtur på rød løper med champagneglass i ene handa og kanape i den andre. For jobben som rakker var på alle mulige måter en skikkelig drittjobb, bokstavelig talt. Rakkeren var nemlig byens renovatør. Han, og ja det var en han og ikke en hun eller en hen, og rakkeren gikk rundt omkring om natta og tømte doene eller samlet opp dritt fra der hvor folk hadde gjort fra seg både her og der og fikk fjernet dette. Og folk i gamle dager var urenslige og gjorde gjerne fra seg både her og der og rundt omkring, og badet gjorde de heller ikke, bortsett fra rett etter at de var født og rett etter at de var død, og så kanskje en gang i året ellers, maks. Og dritten fra disse skjettluggene måtte rakkeren gå og plukke opp og samle sammen. Jeg hadde faktisk foretrukket den jobben jeg har hver dag fremfor å være rakker, og det sier vel litt av hvert for en drittjobb rakkeren faktisk hadde. Og så foregikk mye på natta. Da måtte rakkeren til pers og jobbe, for ikke å sjenere borgerne med blant annet dårlig lukt. Såldes ble rakkeren også noen steder kalt nattmannen.
Vi er nå tidsmessig sånn på 1600-og 1700-tallet. Vikingene var faktisk adskillig mer renslige og badet hver laugardagr, altså hver lørdag, og de gamle romerne hadde jo sine romerske bad og var veldig opptatt av renslighet og velvære, i motsetning til våre forfedre på 1600-1700-tallet. De badet ikke og gikk rundt og gjorde fra seg både her og der!!!
Det er jammen ikke noe gøy å gå rundt og tømme dritt. Jeg vet!! Jeg tømmer kattedoen så jeg vet litt om hva det vil si å være rakker. Og det er som sagt ikke noe gøy, ikke noe gøy i det hele tatt. Heldigvis sier bloggerfruen med kjevla at det er ok at jeg tømmer kattedoen om dagen. Det hadde vært et slit å ha måttet stå opp midt på natta, være rakker og styre med den kattedoen når man så i tillegg skal på jobb dagen etter, og ikke være rakker.
Men å tømme dass og vandre rundt i byen og samle sammen mannskit var ikke den eneste arbeidsoppgaven til rakkeren. Så langt derifra! Rakkeren gjorde også andre drittjobber som å kastrere hester, fjerne døde dyr og selvmordere, og være hundefanger. I tillegg assisterte han bøddelen ved henrettelser og avstraffelser. Når bøddelen hadde hengt en forbryter eller hugget av et hode, var det rakkeren sin tur til å samle opp restene og grave dem ned, utenfor kirkegården i uvigslet jord, altså i jord som ikke var velsignet av presten. Folk hadde det generelt sett ganske jævlig på 1600-og 1700-tallet og mange begikk selvmord, noe som ikke var så populært hos myndighetene som jo gjerne ville ha skattepengene sine, da som nå, så selvmordere ble således den gang gravd ned utenfor kirkegården i uvigslet jord slik at det skulle bli vanskeligere å få nytt liv og komme til paradis og dermed gjøre det mindre attraktivt å ta livet sitt. Og alt som ikke fikk ligge i vigslet jord, som selvmordere og udøpte barn, det skulle graves ned av rakkeren.
Å være rakker var absolutt nederst på rangstigen når det gjaldt yrker. Jeg husker fra da jeg var i militæret at det var ikke sett på som noen statusjobb akkurat dette med å tømme dassen da vi var ute på øvelse. Egentlig var det vel noe vi gjerne ville unngå. Vi gjorde gjerne noe annet. Og jeg har prøvd å unngå å tømme denne kattedoen, få en annen til å tømme den, men bloggerfruen har altså denne forbaskede kjevla si. Og dette med å tømme dritt var ikke vel ansett i skikkelig gamle dager heller. Rakkeren hadde således ikke noe lett liv. Han selv og hele hans familie ble betraktet som urene, æresløse, og var på en måte utstøtt fra samfunnet. Rakkeren kunne ikke være formynder, vitne i retten, få borgerskap eller være fadder i kirken. Ingen ville ha noe med rakkeren å gjøre eller familien til rakkeren. Alle ble de skydd som pesten, og når rakkeren døde, var det ingen lett oppgave å finne likbærere til å hente liket hans. Ingen ville således bli rakker. Heldigvis har ting blitt bedre i dag. Jeg har for eksempel blitt akseptert som fadder i kirken selv om jeg tømmer kattedoen og har gjort en og annen drittjobb i militæret, dog særlig gøy var det ikke skal vite.
Man kan saktens spørre seg hvem det var som var villig til ta på seg jobben som rakker. For man visste nok hva man gikk til. Og hvem i all verden ville ta på seg en slik jobb? Rakkerne ble da også hentet helt nederst på rangstigen i samfunnet, så langt ned som man bare kunne komme, og da var det som ofte fra fengslene rakkerne ble rekruttert fra. Rakkerne kunne være straffanger fengslet for mord, overfall, tyveri og så videre, og som ble tilbudt friheten dersom de tok på seg oppgaven med å samle sammen dritt og døde kroppsdeler og litt annet sånn forskjellig. Og noen valgte friheten og rakkertilværelsen, mens andre foretrakk å sitte i tukthuset alle sine dager til ende fremfor å være rakker. Det sier vel sitt.
Betegnelsen rakker kommer forresten av det tyske ordet “racker”, som står for rakker og mestermann, altså bøddel. I Norge blir ordet første gang nevnt i Christian II’s rikslover fra 1522, og rakkeren virket på 1600-og 1700-tallet frem til stillingen ble endret til renovasjonsmester i 1794. Rakker var et skjellsord på denne tiden, og det er jo herfra vi den dag i dag har ord i språket vårt som rakkerunge, rakkerfant, rakkerpakk, rakke ned på, din rakker, fytterakkern og andre uttrykk som viser til denne renovasjonasarbeideren med utvidete oppgaver fra gamle dager. Fytterakkern for en jobb og for et liv han må ha hatt denne rakkeren!!
Det er godt ting er annerledes i dag. Skjønt det er selvsagt også i dag noen yrker som har høyere status enn andre. Men det er viktig å huske på at alle yrker er viktige og vi skal ha respekt for den viktige jobben som gjøres. Streiker renholderne på arbeidsplassen er det ikke mange dager før ting stenges ned, og det blir fort litt krise hvis ikke søppelcontainerne rundt omkring blir tømt. Godt er det i alle fall at vi ser på alle yrker med større respekt i dag enn de gjorde i riktig gamle dager!
Ha en fin dag! Hyggelig at du stikker innom bloggen min på besøk. Velkommen tilbake en annen gang:)
Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden: https://www.facebook.com/groups/1036027650336772
Oversikt over alle mine blogginnlegg, inndelt etter emne: https://allansverden.no/page-6/
Min hjemmeside: https://allansverden.no/
Allansverden på Zezam: https://zez.am/allansverden
Den o store prominente toppbloggeren og fremtidige bloggkongen kan treffes både her og der: https://allansverden.no/page-38/
(Kilder: Henrettelsespoden og https://www.erlingjensen.net/rakkeren2/)
Alle damenes favoritt! Nei, jeg snakker ikke om meg selv, ikke denne gang, men derimot om hårføneren CURLI AeroFlow! For denne beste og kraftigste hårføneren er alle damenes favoritt, eller burde i alle fall være det, og det blir ganske så sikkert din favoritt, hvis du er dame og investerer i en CURLI Aeroflow! Denne vidunderlige dingsen gir resultater du tidligere bare har fått hos frisøren, og den kan brukes for modelling, diffusing og smoothing hva nå alt dette måtte være. Men det er noe bra, det er sikkert! 3 meter lang ledning har den visst også, QuickDry™ Ionisk teknologi, bråker nesten ikke, kun 54 dB lydnivå, hva nå det måtte innebære i praksis, men bra er det, og vekta er også svært fordelaktig, den til hårføneren altså, veier kun 340 gram og det er jammen ikke mye. CURLI AeroFLow har 12 ulike innstillinger så du kan velge blant et bredt spekter av temperaturer-og hastighetsinnstillinger, skreddersydd for nettopp ditt hår. Denne vidunderdingsen får du nå 10% rabatt på hvis du besøker CURLI AeroFlow-butikken og oppgir rabattkoden Allan10. CURLI AeroFlow er best i test 2024 hos anbefaler.com, dinguide.no og bestetester.no og hvis du ble litt nysgjerrig og vil lese en artikkel for å vite mer om CURLI AeroFlow kan du klikke her.
Renseprodukter fra kosmetikk-butikken QKC:
Håndkrem Juventa Neroli med antibakteriell effekt 40 ml: https://q-korean-cosmetics-no.mtpc.se/4918263
Tovegan Colorfood Series Blue Balancing Foam Cleanser 150 ml: https://q-korean-cosmetics-no.mtpc.se/4918269
Contently After All Soap 100 g: https://q-korean-cosmetics-no.mtpc.se/4918281
Håndkrem Bulgarian Rose med antibakteriell effekt 40 ml: https://q-korean-cosmetics-no.mtpc.se/4918287
BB All-in-one Cleanser 200 ml: https://q-korean-cosmetics-no.mtpc.se/4918291
Radiance Multi Pack Cleanser 120 g: https://q-korean-cosmetics-no.mtpc.se/4918295