Klovnesko og snabelsko

Under Armour//Gorilla Wear//ICANIWILL//ICANIWILL

“Pappa, har du fått deg klovnesko?”, utbryter datter når hun ser mine nye pensko.  Og så jeg da som var så stolt av mine pensko, med litt spiss tupp.  For det skal jo være ekstra fint med spiss tupp, ekstra formelt, lekkert, moteriktig og hele greia, og pensko med spiss tupp er jo veldig fint, og egentlig rålekkert. En blogger som har vært nr. 8 på topplista til blogg.no trenger pensko med spiss tupp.  Hvis jeg skal delta på Vixen Awards til høsten, denne store prisutdelingen for bloggere og influensere, må jeg nesten ha pensko med spiss tupp.  Det vil ta seg best ut.  Pensko med spiss tupp er tingen!!!

Jeg måtte fortelle datter litt om mote, at de nye skoene mine er flotte pensko, ikke klovnesko.  Klovnesko er jo noe helt annet.  Det er jo sko som klovner bruker.  Jeg er da ingen klovn. Jeg er lektor, og cand.philol. fra universitetet med hovedfag i historie!!! Ser jeg ut som en klovn liksom?

Det er litt gøy hvordan moter forandrer seg.  Pensko med spiss tupp var ikke populært i middelalderen.  Det var derimot snabelsko.  Snabelsko var heteste mote for menn.  Skoene hadde lange, spisse snuter som pekte oppover, og det var brukerens sosiale stand som avgjorde hvor lang og spiss skoene kunne være.  Helt vanlige, ordinære, dødelige mennesker gikk i sko som ikke var stort lenger enn føttene, men hadde du en opphøyd stilling, som prins eller adelsmann kunne en ha sko som var over en halv meter lang.  Hadde det vært bloggere i middelalderen, hadde de nok hatt snabelsko som var enda lengere.  Noen snabelsko hadde faktisk så lange snuter at brukeren måtte binde en stram tråd om kneet og ned på skoens spiss for å holde den unna veien slik at eieren ikke snublet.  Kirken likte ikke de lange skoene, forståelig nok, ettersom det var vanskelig å bøye seg når en skulle be.  Snabelsko ble også ansett for å være i strid med fromhetsbegrepet, ble mer eller mindre sett på som djevelens påfunn, og en engelsk munk skal visstnok ha skrevet at skoene “passet bedre som klør for demoner enn til menn.”

Kirken hadde mye makt over middelaldermenneskene, men en klarte ikke å få folk til å slutte med snabelsko, og moten holdt seg i mange hundre år.  Nå er nok snabelsko ute av motebildet, så vidt jeg vet.  Jeg kunne godt tenkt meg å prøve et par snabelsko, gjerne noen lange, men ikke så lange at jeg kunne ha snublet hvis jeg er på Vixen Awards og går på rød løper.  Det ville vært kjedelig om så skulle skjedd.  Foreløpig holder jeg meg til mine pensko med spiss tupp.  Men om jeg skulle deltatt på Vixen Awards, måtte det kanskje ha blitt med snabelsko, passe lange, ikke for korte, egentlig litt lange ja ettersom lengden jo sier noe om ens sosiale stand:)

Takk for at du besøker bloggen min.  Kom gjerne tilbake en annen gang:)

Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden:  https://www.facebook.com/groups/1036027650336772

(Kilde:  www.historienet.no)

Chiara Forthi//Happy Holly//Happy Holly//Y.A.S

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg