Kunsten å sette sammen et pepperkakehus:)

God morgen!  Det er mandag igjen, og denne uka starter vi på desember måned, og da nedtelling til julaften og den søte juletid.

I går var søndag og første søndag i advent.  Vi tente første lys i adventstaken, og så bakte vi pepperkaker, lagde pepperkakehus og pyntet.  Hadde et veldig bra lim for å sette sammen pepperkakehuset, royal icing, og tenkte jeg ville dele dette med dere hvis det er noen dere ute som plages med å sette sammen pepperkakehusene, og som plages så til de grader at det ødelegger hele julefreden, og de sverger på at de neste gang skal bruke superlim.  Man kan selvsagt bruke superlim, men det trenger man egentlig ikke når man har royal icing og man får laget dette på riktig måte.  Her følger oppskrift og fremgangsmåte…

For å lage Royal icing trenger du:

2 eggehviter

400 gram melis

2 ts sitronsaft

Når du har disse ingrediensene, er det bare å gå igang:

 

1. Finn frem en bolle.  Den må vaskes med zalo, tørkes og være ren og pen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  Skill eggehviten fra plommen.  Bruk gjerne en slik kjøkkendings som på bildet for å skille eggehvite og plomme – ikke få noe plomme oppi eggehviten.  Eggeplommen kan du lage deg en omelett av til kvelds.  En annen gang kan jeg fortelle deg på bloggen hvordan du lager omelett.

3. Hell eggehviten oppi bollen og kjør i gang miksmasteren.  Det er svært viktig at du får eggehviten stiv.  Hvordan få den stiv?  Eggehviten altså.  Du må piske en liten stund ja.  Så kan du stoppe og prøve og snu bollen på hodet, ikke på ditt eget hode, men altså slik at bollen står opp ned (se bilde under). Du må piske mer hvis den ikke er stiv, og du må holde på helt til den er stiv.  Når den er helt stiv, er vi fornøyd:)

4.  Når eggehviten er stiv, kan du hive oppi melis og sitron og piske litt til, inntil hele greia blir glatt og fin. Ikke tøm hele sitronsaft-flaska og alt melis i pakken oppi bollen.  Kun to teskjeer sitronsaft og 400 gram melis.

Gratulerer!  Du har nå laget royal icing!!!  Nå er du klar for å sette sammen pepperkakehus:)  Forresten, du kan selvsagt også kjøpe en tube baking glue på matbutikken.  Den fungerer like bra, men som blogger trenger jeg ha noe å skrive om, så da foretrekker jeg selvsagt og gjøre det litt mer omstendig, fra bunnen av, mer tungvint, slik at jeg kan ha noe å dele på bloggen, og spesielt nå som jeg begynner å gå litt tom for saker og ting å blogge om;)

Med Royal Icing eller baking glue (eller superlim) kan du sette sammen de mest fantastiske pepperkakehus.  Jeg prøvde meg på et slikt avansert ferdigpepperkakehus man får kjøpt i butikken.  Man må være dypt konsentrert når man setter sammen et pepperkakehus.

Når monteringsarbeidet er unnagjort, gjenstår pyntingen.  Man trenger masse pynt, for det kan være at noe pynt blir borte før det blir satt på pepperkakehuset.

Noen ferdige produkter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Å bygge og sette sammen et pepperkake-mummihus er noe av det mest krevende innenfor pepperkakehusbygging.  Det kreves royal icing som er laget etter læreboka (eller en tube baking glue), en usedvanlig dyktig byggmester, og en solid dose ren flaks for å få noe slikt til å reise seg mot himmelen.  Men det kan la seg gjøre, og det har faktisk vært gjort en jul hjemme hos oss.  Stolt byggmester og blogger!!!

To dager igjen til første desember.  Da skal første luka på adventskalenderen åpnes.  Men først må jeg gjøre meg klar for en ny arbeidsdag.  Ha en fin mandag:)

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer

Siste innlegg