Bobilen Bob på tur til Vardø!

Reklame | Gymgrossisten og Lagerpriser

SBD Apparel//Nebbia//Anarchy//Björn Borg

La oss drømme oss bort noen minutter en helt vanlig ukedag midtvinters.  Vi setter oss i bobilen Bob og reiser på tur.  Hvor går ferden?  Jo, vi drar nordover, østover.  Vi skal langt, langt avgårde.  Vi drar til Vardø!!!  Vardø ligger helt øst på Varangerhalvøya, så langt som det vel nesten går an å komme.  Vi er i Norge og Nord-Europas østligste by, og en gammel by, ja, sammen med Hammerfest den eldste byen i Nord-Norge, med bystatus helt tilbake til 1789.  Vardø ligger på ei lita øy, Vardøya, og det er vel som fiskevær Vardø er mest kjent.  Er vel Finnmarks eldste i så måte, og historisk sett er også Vardø pomorhovedstaden ettersom byen lenge var sentrum for handel med Russland.

På bildet over er vi på vei tilbake mot Vardø etter en tur til Hamningberg.  Og er du i Vardø, mååå du bare ta turen til Hamningberg!!!!!  Det er en tur som bør stå på bucket-lista til alle og enhver.  Klikk her hvis du vil lese om bobilen Bobs tur til Hamningberg.

Jeg nevnte at Vardø er en gammel by, og den har nok hatt sin storhetstid sånn sett, for byen er sterkt preget av fraflytting, og jeg leste et sted at innbyggertallet er halvert de siste femti årene. Ifølge han wikipedia så bodde det 1745 mennesker på selve tettstedet i 2021, og dessverre så er det vel antakelig enda noen færre pr. i dag.  Det vises også på Vardø at mange har flyttet derfra, for når man går rundt på øya så ser man fort at mange hus står tomme og er i forfall.  Det er litt trist å se:(

Når man er i Vardø, er det noen ting man bare må gjøre.  Man må besøke Nordpol kro, Nord-Norges eldste, reist av russetømmer fra Arkhangelsk på slutten av 1800-tallet.  Her har mange prominente mennesker vært innom.  Fritjof Nansen var innom på overnatting i 1889 før FRAM 12 ekspedisjonen fortsatte mot Nordpolen, og bloggeren Allan Kristensen var her i juli 2020.  Dette er en kro med virkelig historisk sus i veggene.

Vardøhus festning bør man også få med seg.  Dette er Norges østligste og nordligste festning, og har vært her helt siden 1300-tallet, som forsvar mot folkene enda lenger øst.

Inne på festningen finner man også Vardøs eneste tre!!!  Ja, Vardø ligger i arktisk klimasone og man reiser ikke hit for å oppleve sommervarme og deilige badetemperaturer.  Gjennomsnittstemperaturen om sommeren er vel på ca. 10 grader, og det vokser ikke trær naturlig i området.  Et rognetre er imidlertid blitt plantet inne på festningsområdet, ved kommandantboligen, og dette har faktisk klart seg.  Men treet blir godt passet på, og det pakkes inn hver vinter for å beskytte det mot kulde, og havsalt som blir ført av vinden.

Når man er på Vardøhus festning, kan man fortsette å gå litt lenger ned mot havet, og da kommer man til et litt spesielt monument, et monument over grusomme ting som har skjedd her mange ganger for lenge lenge siden, heksemonumentet på Steilneset.

Steilneset minnested er til minne om 91 mennesker som ble brent som hekser i Vardø mellom 1598 og 1692.  Stedet består av en minnehall og et flammehus, og et besøk her etterlater sterke inntrykk.  Vi blir tatt med inn en forferdelig fortid med lidelse og grusomheter, og når jeg kommer ut, tenker jeg hvor glad jeg er som lever i Norge i 2022!!!

Et besøk på Steilneset gir virkelig et innblikk i menneskenaturens mørkeste sider, og det kan være greit med litt tid til ettertanke idet man vandrer tilbake til bobilen, for så å reise videre.  Vi forlater Vardø.  Det er litt annerledes her enn mange andre “fine” steder.  Her er mye nedslitte hus og bygninger, men det er også en god del historisk sus over stedet, og det er jo spennende å besøke slike steder også:)  Ha en fin tirsdag!

Besøk bobilen Bob på facebook og instagram:

https://www.facebook.com/bobilbobben

https://www.instagram.com/bobilbobben/

Se andre bobilrelaterte innlegg på allansverden:

Tur til Havøysund

Tindevegen

En blogger i Hamningberg

Kjøretur langs nasjonal turistvei på Senja

På besøk hos julenissen i Rovaniemi

Smarte ting å ha med på bobiltur

Tur til Nyksund

Vi besøker verdens vakreste øyrike

Med bobil til Målselv Fjellandsby

De fineste stellplatzene

Krimo®//Krimo®//Krimo®//Kimola®

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg