The day a team died!!!

Reklame | Iviskin og Neatsvor

Bruk rabattkoden AK15 og få 15% rabatt på robotsvøvsugeren Neatsvor X600 Pro og hårfjerneren Iviskin IPL G3.

Da jeg var liten gutt, var det tippekamper på tv hver lørdag. Jeg fikk mitt favorittlag.  Det ble Manchester United!  Det var noe magisk med Manchester United!  Det var ikke det beste laget den gang, men de spilte den artigste fotballen og hadde de kuleste spillerne.  Og så var det historien da, den lange og begivenhetsrike historien til klubben, helt tilbake til 1878, full av store triumfer, fantastiske spillere, oppturer og nedturer, skandaler, og så var det dette som skjedde 6. februar 1958, den forferdelige tragedien, som gjorde at jeg og mange fikk slik sympati med og følelser for denne spesielle klubben.  6. februar 2023 er det 65 år siden det skjedde, ulykken som rystet en hel verden den gang. Det var og vil alltid være den mørkeste dagen i historien til Manchester United, “the day a team died”!

“The last line up”, fra venstre mot høyre, Duncan Edwards, Eddie Colman, Mark Jones, Kenny Morgans, Bobby Charlton, Dennis Viollet, Tommy Taylor, Bill Foulkes, Harry Gregg, Albert Scanlon, Roger Byrne.

Manchester United hadde et fantastisk fotballag på 1950-tallet.  På bildet over gjør laget seg klart for Europacupkamp i Beograd mot Røde Stjerne. Uniteds storlag gikk under navnet “The Busby Babes”, et svært ungt lag oppkalt etter manageren Matt Busby.  I 1945 overtok Busby en klubb som bokstavelig lå nede med brukket rygg, en klubb i dårlig forfatning og med et stadion som var blitt bombet sønder og sammen av tyske jagerfly under 2. verdenskrig.  Old Trafford ble bygget opp igjen og gjenreist, Busby satset på unge spillere, og utover 1950-tallet fikk Busby frem en gylden generasjon av unge spiller som vant FA-Cupen for juniorlag fem år på rad, før spillerne ble seniorer og vant ligaen i 1956, 1957 og ledet serien vinteren 1958.  6. februar 1958 er Manchester United på vei tilbake til England med fly etter å ha spilt kvartfinale i Europacupen dagen før mot Røde Stjerne i Beograd…

På bildet over er Uniteds spillere klare til å gå ombord i flyet som skal ta dem tilbake til Manchester etter at de har slått ut Røde Stjerne av Europacupen og er klare for semifinale. Superspissen Tommy Taylor (tror jeg det er) står der bakerst og tar av seg hatten og sender oss en hilsen, en siste hilsen.  Dette er nemlig det siste bildet som er tatt av The Busby Babes!  Flyet mellomlander i Munchen for å fylle drivstoff, og da det skal ta av igjen i tett snøvær, går flyet i bakken.  21 av de 44 passasjerene og mannskapet mister livet i flystyrten.  Syv av Uniteds spillere er blant de omkomne.  Disse er Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor og Liam Whelan.  I tillegg blir tre personer fra støtteapparatet drept, sekretær Walter Crickmer og trenerne Tom Curry og Bert Whalley.  Spillerne Jackie Blanchflower og Johnny Berry får omfattende skader og kan ikke spille fotball igjen.  Lagets aller største stjerne Duncan Edwards blir kritisk skadet i ulykken.  Det er ikke mange gjenlevende United-supportere igjen som har sett Duncan Edwards spille “live”, men når disse blir bedt om å trekke frem Uniteds største spiller gjennom alle tider, er det gjerne Duncan Edwards de trekker frem, med en tåre i øyekroken.  Etter to uker på sykehus i Munchen dør også Duncan Edwards, 21 år gammel.  Duncan Edwards spilte seg inn på Uniteds førstelag som 16-åring, spilte fast for England som 18-åring, og ble av mange ansett som verdens beste spiller i sin samtid, sin unge alder til tross!  Manager Matt Busby blir alvorlig skadet, blir liggende lenge på sykehus, men overlever, og kommer etterhvert tilbake som manager for Manchester United.  Han må vel ha tenkt i sitt stille sinn hva veien videre er etter det som har skjedd. Men Busby har en drøm, å vinne Europacupen for å hedre spillerne sine som aldri kom hjem etter Europacupkampen i Beograd i 1958.  Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort.  Et nytt lag må bygges opp, årene går, United blir igjen dominerende i England og vinner liga og cup utover 1960-årene, men de når bare nesten Europacupfinalen flere ganger, og tiden begynner etterhvert å ebbe ut for en aldrende Matt Busby om han skal vinne Europacupen.  Men så i 1968 klarer United endelig å nå Europacupfinalen – det er siste sjanse for Busby!  Benfica er motstander, det står 1-1 ved ordinær tid, men så i ekstraomgangene avgjør United finalen og vinner til slutt 4-1.  Vanvittige, rørende gledesscener utspiller seg ved kampens slutt.  Manchester United blir det første engelske laget som vinner Europacupen for serievinnere.  Spillerne Bill Foulkes og Bobby Charlton, som var med på flyulykken ti år tidligere, er med på dette legendariske laget som vinner Europacupen i 1968.

På bilder over blir Matt Busby feiret av spillerne sine etter Europacuptriumen i 1968.  Busby gir seg som manager for United sesongen etter, og blir også adlet av dronningen for sin lange tjeneste for Manchester United og fotballen.  Sir Matt Busby dør i 1994, 84 år gammel.

I dag er Sir Bobby Charlton den siste gjenlevende spilleren som var med i Munchen-ulykken.  Sir Bobby Charlton fikk en fantastisk karriere med Manchester United og England.  Han ble en av verdens beste fotballspillere.  Han vant alt og spilte mot alle de store spillerne i sin samtid, Pele, Alfredo Di Stefano, Gerd Muller, Franz Beckenbauer, Johann Cruyff, Eusebio osv.  Sir Bobby har uttalt at det var bare en spiller som fikk han selv til å føle seg underlegen…..Duncan Edwards!!!

Sir Bobby Charlton spilte for United fra 1954 til 1973, og han var kaptein da Manchester United vant Europacupen i 1968.  Sir Bobby ble også ligamester og FA-Cupmester med United, og han ble verdensmester med England i 1966, samme år som han ble kåret til årets spiller i Europa.  Han er en av de spillerne som har spilt flest kamper for Manchester United og Englands landslag, og scoret mest mål.  Etter at han la opp har Sir Bobby Charlton vært direktør i Manchester United.  Han er den siste linken tilbake til det fantastiske United-laget på 1950-tallet som aldri kom hjem fra Europacupkampen de spilte mot Røde Stjerne i Beograd.  Mandag 6. februar er det 65 år siden Munchen-ulykken!  Av oss United-supportere blir The Busby Babes aldri glemt.

 

(Bildet av “The last line up” er et foto av et bilde fra United-supporteren (magasin til MUFCSB).  Bildet av spillerne foran flyet er fotografert fra boka:  The Hamlyn illustratet history of Manchester United 1878-1996″ av Tom Tyrrell og David Meek.  Bildet av Sir Matt Busby med spillere er fotografert fra forsida til boka: “Manchester United: A complete record 1878-1986” av Ian Morrison og Alan Shury. Tittelen på dette blogg-innlegget, “The day a team died”, er hentet fra Frank Taylors bok med samme navn).

Her kan du melde deg inn i facebook-gruppa til allansverden:  https://www.facebook.com/groups/1036027650336772

Her kan du lese andre blogginnlegg om Manchester United:

It’s not just a club, it’s a way of life

En United-supporter forteller vitser

Mannen, myten, legenden, et fotballag og en tekopp!

Et blogginnlegg om fotball

Kan Erik Ten Hag føre Manchester United tilbake til toppen?

Se oversikt over mine øvrige blogginnlegg, inndelt etter tema:  https://allansverden.no/page-6/

Min hjemmeside:  https://allansverden.no/

Bruk rabattkoden AK15 og få 15% rabatt på robotstøvsugeren Neatsvor X600 Pro og hårfjerneren Iviskin IPL G3.  Løp og kjøp, eller enda enklere, klikk og kjøp Neatsvor her og Iviskin der.  Du kan lese mer om Neatsvor X600 Pro både her og der.  Neatsvor X600 Pro er best i test hos TekguideHjem og hageForbrukerlivBeste.no og Side2.  Vil du vite mer om Iviskin IPLG3 kan du klikke 3 her eller der.  Iviskin IPL G3 er best i test hos Forbrukerliv og Getfitness, og er rangert som nr. 1 mest populære hos Prisguiden under kategorien “Hårfjerner med lys & IPL Hårfjerner”.

Er du lei av å fjerne uønsket hårvekst ved hjelp av gamle torturredskaper eller bruke masse penger på dyre salongbehandlinger?  Gjør som bloggerfruen og skaff deg en hårfjerner fra Iviskin.  Iviskin IPL G3 fjerner uønsket hårvekst skånsomt og smertefritt ved hjelp av lys.  Den er best i test hos Forbrukerliv og Getfitness, og er rangert som nr. 1 mest populære hos Prisguiden under kategorien “Hårfjerner med lys & IPL Hårfjerner”.  Med rabattkoden AK15 får du 15% rabatt når du handler på Iviskin-butikken.  Løp og kjøp, eller enda enklere, klikk og kjøp her.   Du kan lese mer om Iviskin IPL G3 både her og der.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg